Το σκουλήκι από σίδερο!

 

Δεν αναφερόμαστε σε κάποιο εξωγήινο σκουλήκι φυσικά αλλά στο ευρέως  γνωστό Σιδηροσκούληκα. Το επιστημονικό του όνομα είναι Agriotes sp. Και όπως είναι γνωστό είναι ένα έντομο εδάφους που τρέφεται με ρίζες βολβούς, κονδύλους και γενικά με υπόγεια φυτικά όργανα.

Οι προνύμφες, δηλαδή τα σκουλήκια ζουν για 3-4 χρόνια και κινούνται στο έδαφος ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία . Σε ακραίες θερμοκρασίες , τον χειμώνα και το καλοκαίρι μετακινούνται σε μεγάλα βαθύ, αφού οι ιδανικές γι΄ αυτά θερμοκρασίες είναι 10-21οC. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ή σε ήπιες θερμοκρασίες τον χειμώνα και το καλοκαίρι ανεβαίνουν στα ανώτερα στρώματα και τρέφονται.

Τον φθινόπωρο του 3ου-4ου έτους οι προνύμφες μπαίνουν σε κουκούλια στο έδαφος και την επόμενη άνοιξη βγαίνουν τα ενήλικα που κινούνται κοντά στις θέσεις εξόδου τους σε ακτίνα 10 μέτρων ώστε να τραφούν με φύλλα και νέκταρ από τα γύρο φυτά (ζιζάνια κ.α.). Περί τον Μάιο – Ιούνιο τα ενήλικα συζεύονται και αφήνουν τα αυγά τους σε δροσερές και υγρές θέσεις, καθώς τόσο τα αυγά όσο και οι προνύμφες θανατώνονται με τον ξηρό αέρα. Όταν τα αυγά αυτά εκκολαφτούν περί τον Ιούνιο- Ιούλιο, ακλουθούν τις μεγαλύτερες προνύμφες που ήδη ζουν εκεί.

Το σκουλήκι από σίδερο είναι λοιπόν μόνιμα στα χωράφια σε διάφορες ηλικίες και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί.

Με όσα ξέρουμε όμως ως τώρα ακόμα και τα σιδερά λυγίζουν, έτσι και ο Σιδηροσκούληκας μπορεί να λυγίσει μπροστά στην ανθρώπινη επέμβαση, με:

·       Απομάκρυνση ζιζανίων σε ακτίνα 10 μέτρων τους μήνες Μάιο – Ιούνιο => δεν βρίσκουν τροφή τα ενήλικα => γεννούν λιγότερα αυγά.

·       Θερινή άροση => δημιουργία ξερικών συνθηκών = καταστροφή αυγών και δημιουργία ανυπόφορων συνθηκών για τις προνύμφες

·       Χειμερινή άροση => μείωση της θερμοκρασίας του εδάφους σε μεγάλα βάθη = θάνατος προνυμφών

·       Αμειψισπορά για 3 χρόνια με φυτά που δεν καταναλώνουν οι προνύμφες όπως μηδική, φασόλια, σινάπι, λινάρι και μπιζέλια.

·       Σε εξαιρετικά μεγάλη προσβολή εφαρμόζουμε βαθειά άροση σε ακραίες θερμοκρασίες ώστε να μεταφερθεί η θερμοκρασία σε μεγάλα βάθη και να μείωση τον πληθυσμό.

·       Εμβάπτιση του πατατοσπόρου ειδικά σε εντομοκτόνα σκευάσματα πριν την φύτευση.

·       Εφαρμογές εγκεκριμένων εντομοκτόνων εδάφους πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειάς

·       Ηλιοαπολύμανση! Μια μέθοδος με την εκμεταλλευόμαστε την ηλιακή ακτινοβολία ώστε να αυξήσουμε την θερμοκρασία του εδάφους έως και στους 50οC σε βάθος 20-25 εκ.  Αυτό γίνεται με την επίστρωση του αγροτεμαχίου με διαφανές πλαστικό μικρού πάχους κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο. Με την διαδικασία αυτή επιτυγχάνουμε όχι μόνο την εξασθένηση του πληθυσμού αλλά και την καταστροφή σπορών ζιζανίων αλλά και κάποιον μυκήτων που επιβιώνουν στο έδαφος.

·       Ως τελική λύση μπορούμε να επέμβουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα εδάφους κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.

Tip: Για να ελέγξουμε τον πληθυσμό των προνυμφών στο έδαφος μπορούμε να φυτέψουμε το καλοκαίρι σε εντοπισμένες θέσεις λίγους σπόρους καλαμποκιού. Καθώς φυτρώνουν οι σπόροι εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα, προσελκύουν τα σκουλήκια και έτσι μπορούμε εκτιμήσουμε τον πληθυσμό τους.